woensdag 27 februari 2013

Drukken op stof

Voor degene met een klussende echtgenoot hebben we hier een verantwoorde manier om de verf en linoleumresten weg te werken.
Wie geen klussende echtgenoot heeft kan ook verfstaaltjes nemen en (oude) linoleumstaaltjes vragen in de winkel.
Verder heb je nog iets nodig om je textiel/papier onder te persen en een verfrolletje en gutsen.

Je neemt een restje linoleum en je gutsjes.
Je zoekt of maakt een tekening om over te nemen en calqueert die op je linoleum.
Met je gutsen snij je alles weg wat niet bij de tekening hoort, de randen knip je af.
Dan krijg je bijvoorbeeld zo iets:



Alvorens je op stof drukt kan je best even testen op een blaadje papier, want wegwassen is geen optie meer. Je wil zeker weten of er geen te hoge randjes meer zijn die onverhoopte strepen op je tekening trekken.

Zodra je een goedgekeurd ontwerp hebt, neem je het t-shirt dat je wil versieren. Je linoleum rol je zo gelijkmatig mogelijk in met acrylverf of hoogglanslak. Doe dit met een deftig rolletje zodat je een mooi gelijkmatig dun laagje kan leggen op je linoleum. Let goed op dat je je verf mooi uitrolt en een dunne laag legt, zodat de groeven die je uitgesneden hebt niet vol verf komen. Enkele testjes op een restje zijn zeker het overwegen waard.
Zodra je helemaal tevreden bent, kan je je t-shirt drukken.

En dan nog één en nog één:






Als je je linoleum na het drukken dadelijk mooi schoonveegt met papier, dan kan je het eindeloos herbruiken.
De credits voor het uitsnijden van de vingerafdrukken en Tux de pinguin gaan naar de MDH.
De baby op de foto is de zoon des huizes en nu bijna 6 jaar en vele vele wasbeurten later hebben een aantal van de t-shirts gaten van de sleet, maar de tekening die zit er nog op zoals de eerste dag.

maandag 25 februari 2013

Daar is de lente ... of toch nog niet helemaal

Ik wilde al langer eens een tricotkleed voor mezelf maken, maar de zoektocht naar een goed patroon nam wat tijd in beslag. De beroemde Burda 7828 werd mij ten stelligste afgeraden door mijn moeder, ze is ervan overtuigd dat het model niet zou flateren. Wie ben ik om dat tegen te spreken?  
Van alle kleedjespatronen in mijn (beperkte) voorraad kon alleen nr13 uit de Knipmode 07/12 op onze gemeenschappelijke goedkeuring rekenen. 


Om te zorgen dat de bloemetjes vooraan niet teveel zouden moeten meerekken moest het voorpand wel enigzins aangepast worden. Die kleine aanpassingen kosten mij, verhoudingsgewijze, wel een massa tijd. Een beetje meer kennis van patroontekenen zou zeker geen overbodige luxe zijn. Iemand suggesties voor een goed boek/website/... ?
Er zijn ook nog figuurnaden in gestikt, maar door het drukke motief zie je daar eigenlijk niet veel van. Al helemaal niet op de foto.


Stof: Sleepstraat Gent

donderdag 21 februari 2013

Rijstballetjes

In deze vastentijd is Dagen Zonder Vlees weer volop actief. Geïnspireerd door haar post over vegetarische kinderkost, dacht ik terug aan mijn eigen jeugd. En in mijn vroege jeugd kwam heel weinig vlees voor. Toen geen "pubervegetarisme", door de Standaard gedefinieerd als "vegetarisme dat vooral frieten, noedels, kaasbroodjes en veggieburgers behelst.".  Dat kwam pas later toen ik de MDH leerde kennen en we vlees voornamelijk door veggieburgers vervingen. Maar die pubervariant daar krijg je dus op langere termijn serieuze tekorten van, dat kunnen we intussen uit ervaring bevestigen. 

Heel veel bijzondere culinaire hoogstandjes kan ik me niet herinneren uit mijn vroege jaren, maar van één ding waren we allemaal grote fan: rijstballetjes. Dus voor iedereen die zijn kinderen een heerlijke verantwoorde vegetarische lekkernij wil maken, dit receptje:

Ingrediënten:

- Lima volwaardige rijst: ronde of mengeling van lange en ronde (ideaal is ook een gedeelte zoete rijst)
- Geroosterd sesamzaad
- Iziki zeewier

Bereiding:

- alles samen wassen in een zeef onder de kraan
- samen koken in 2 koppen water op 1 kop rijst
- 1u op klein vuur in de snelkoker, eerst met open deksel en afschuimen dan deksel erop en dan 1 uur zachtjes laten koken
- Als het klaar is goed omroeren en wat laten afkoelen 
- Voor het koud is balletjes vormen met handen gedoopt in licht gezouten lauw water ofwel met de ijsschepper balletjes vormen en verder laten afkoelen
- Frituren en op keukenrol leggen 
- Nog heet in dipsausje dopen.

Dipsausje:

- Echte Tamari (Lima)
- Gembersap (geraspt en uitgeknepen = sap)
- Water
- Goed mengen

Tip van de eter: vooral de korst is geweldig, dus de balletjes niet te groot maken.

Smakelijk!


zondag 17 februari 2013

Valentijn enzo

Het was hier een drukke week, de griep sprong binnen de laatste schooldag en verliet ons pas gisteren.
Verder kwamen in volgorde ook nog de Secret Valentine van het Leuvens Stiksel, ons 12-jarig samenzijn, dat andere Valentijn en deels gelijktijdig 2 kinderloze avonden voorbij.
Al bij al was het wel een fijne week, maar veel naaiwerk kwam er niet aan te pas. Enkel op maandagavond moest ik nog even in gang schieten om het cadeautje voor mijn slachtoffer af te werken.

Als nieuw lid van het Leuvens Stiksel kende ik mijn slachtoffer eigenlijk niet, maar omdat de bedoeling juist is
om mekaar wat beter te leren kennen, was daar aan gedacht.
Zo kwam ik te weten dat deze dame een voorliefde heeft voor Jezus en Maria en het toeval wilde dat ik nog een aangepaste sleutelhanger had liggen. Dat ontdekte ik uiteraard nadat ik eerst overal elders had rondgekeken naar "iets met Jezus en Maria" binnen de prijsklasse, zo georganiseerd ben ik wel.

Een scharenzak kan zowat iedereen wel gebruiken, een haarband komt ook wel eens van pas als je een paar meisjes in huis hebt en oorbellen stonden ook op haar lijstje.


Zelf mocht ik uiteraard ook een cadeautje in ontvangst nemen. Anne voorzag mij van een mooie halsketting in een zelfgemaakte stoffen bewaarenvelloppe. Erg mooi gedaan. Bedankt!


En ondertussen zit ik rond te kijken op CreaDream omdat ik na de oorbellen van hierboven en deze mooie halsketting ook wel eens wil gaan experimenteren. Zeg nu zelf, met je lapje stof langs de Veritas passeren voor bijpassend garen en pareltjes, dat moet toch ideaal zijn. Moet ik enkel nog leren op tijd opstaan zodat ik dat ook allemaal kan aandoen 's ochtends ;)


zaterdag 2 februari 2013

Eentje om niet meer uit te doen

Het gaat niet altijd zo traag in de les. Deze stond in 3 lesjes in mekaar en ik heb mij dan nog niet eens gehaast, echt niet gehaast.

Ik had hem graag gemaakt in het lichte bruin van deze rok, maar dat was op het hele stoffenspectakel nergens te bespeuren :( En aangezien zo een boord en kraag toch wel wat stof zuipen, had ik weinig zin om dit te testen in dure stof.
Maar dit is mijn kleur wel, het komt in alle tinten van licht tot donker voor in mijn kast, dus gedragen zal hij zeker geraken én hij zit ook nog eens héérlijk.

Gebreide tricot: stoffenspectakel