zaterdag 25 mei 2013

Een jeansrok voor herfstig weer

Dit jaar in de naailes hadden we de module broek/rok, dus na een broek en een trui moest er zeker nog een rok volgen. Een heel stel leerlingen had toevallig de knipmode van januari 2013 gekocht en ons oog viel op de rokken 10 en 11, 2 varianten op hetzelfde patroon.
Zelf ging ik voor nummer 10, maar dan zonder zakken en zonder litsjes.


Ik ben best tevreden van het patroon. Na de kleine aanpassingen (een half centimetertje er bij hier en daar) om het helemaal op maat te krijgen, viel het direct helemaal goed.

Stof: Pauli

zondag 19 mei 2013

Een Egyptisch feestje

Het begon allemaal een jaar of 3 geleden met "De Griezelige Mummie" van Piet Piraat. De Zoon vond het eng en dus begonnen wij te vertellen over mummies en Egypte. Sindsdien is Egypte een vast thema hier thuis. De vriendjes zetten het jaar in met themafeestjes, dus dat wilde hij natuurlijk ook. Over zijn eigen thema moest hij maar heel kort denken, Egypte natuurlijk.

De werken begonnen met de uitnodigingen, gemaakt door de MDH, volgens deze techniek, maar dan met plakkaatverf en papier.

Vervolgens schoten de losse ideeën door ons hoofd, want de ervaring van de vorige jaren leert ons dat er niet al te veel geleide activiteiten nodig zijn om zo een namiddag te vullen en voor knutselwerkjes was vorig jaar maar één kandidaat te vinden, de jarige zelf...

Maar elke jarige heeft een kroon nodig, dus ook daarvoor zorgde de MDH.
Ook de cake werd versierd met het Horus Oog.

De knikkers zijn weer helemaal in de mode de laatste tijd en hij en zijn vriendjes waren nog niet echt goed voorzien daarvan. En als je knikkers gaat uitdelen, dan moet je natuurlijk ook zakjes voorzien.
De zoon mocht kiezen tussen effen stoffen bedrukt met een hiëroglief of iets uit de stoffenkast. Daar koos hij voor het laatste en dus passen de zakjes niet in het thema.




Voor de zakjes gebruikte ik de handleiding van Elisanna. Als ik ze nog eens gebruik voor knikkerzakjes, ga ik er wel overal een paar centimeter afdoen.

Stof: Stoffenspectakel

zondag 12 mei 2013

De rits met één bies

Ik had u nog een uitleg beloofd over de rits met één bies, dus bij deze.
Eens je klaar bent ziet de rits er zo uit:

Je meet de lengte van de rits af + een halve cm bovenaan. De naad voorbij dit merkje kan je al stikken.
Vervolgens speld je de rits in zodat de tandjes net onder de stof uitkomen. Dan stik je deze kant in en je blijft daarbij zo dicht mogelijk bij de tandjes.


Vervolgens speld je de andere kant zo vast dat het vorige stiksel net bedekt is.


Hier heb je 2 opties:
1) Je draait de stof en je steekt nieuwe spelden, zodat de stof enkel nog aan de onderste stoflaag vast zit.
Vervolgens stik je de rits vast aan de enkele stoflaag.
Op dit punt zit de rits eigenlijk al op zijn plaats. Het enige dat je nu nog moet doen, is een sierstiksel bovenop. Met dat stiksel blijft de boel ook wel mooi op zijn plaats zitten.

2) Stik de rits vast met het sierstiksel.
Dit werkt vooral bij dunnere stoffen, waarbij je de rits goed kan voelen zitten.
Bij dikkere stoffen is het steviger om de rits op de eerste manier in te zetten.