donderdag 31 mei 2012

Een rits inzetten


Een rits inzetten is op zich niet moeilijk, maar je wil het wel percies doen voor een mooi resultaat.
Kies voor je eerste ritsen bij voorkeur een rechte naad.

Meet de lengte van je rits af te en voeg een halve centimeter toe (naadwaarde apart meten), zet een merkje.
Stik de naad met maximale steeklengte tot aan je merkje, hecht niet. Zet je steeklengte normaal, stik de rest van je naad en vergeet deze niet te hechten.
Als je hiermee klaar bent strijk je de naad open. Zodra de naad gestreken is, maak je het grove stiksel weer los.

Open de rits en speld de eerste kant vast zodat de tandjes net verdwijnen onder de stof.
Sluit de rits, leg de stof volledig tegen mekaar en speld nu de tweede kant vast. Spelden in de lengterichting van de rits, anders krijgt je teveel vervorming.

Aangezien je met al die spelden niet kan stikken (bovendien heb je zo veel te veel vervormingen), trek je een driegdraad door je rits.
Nu ziet het er zo uit:

Nu open je de rits opnieuw.
Gebruik je ritsvoetje en stik de eerste kant tot je in de buurt van de slider komt. Stop met de naald in de stof en sluit de rits. Stik verder tot net voorbij het metalen eindplaatje. Stop alweer met de naald in de stof, draai de stof 90°, stik een centimeter met de hand, zodat je het voelt als je toevallig op het plaatje zou terechtkomen (en voorkom zo een naaldbreuk).

Zodra je weer op dezelfde afstand zit (1cm aan elke kant is wel mooi) weer keren (naald in de stof laten!) en doorstikken tot je bijna boven bent. Weer even stoppen, rits openen en de laatste centimeters stikken en hechten.
Et voila een perfecte rits.

Edit: de zsazsa-methode is sneller en je hebt minder kans op verschuivingen, omdat je in 1 stuk door kan stikken. Alleen als je de stof niet mooi kan openleggen, wegens plooien, etc .. zou ik zelf nog voor deze methode kiezen (en in de les natuurlijk ;) )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten