woensdag 25 juli 2012

Het patroonloze tricotrokje - de tutorial

Het patroonloze  tricotrokje is absoluut mijn favoriet op dit moment. 
Hij is echt heel eenvoudig om te maken, aangenomen dat je over een overlock kan beschikken.


Wat heb je nodig:

  •  een overlock en een naaimachine
  • een strook tricot (in mijn geval 40cm van 150cm breed)
  • bijpassend garen
  • een dubbelnaald
  • jerseynaald
  • brede elastiek

Werkwijze:

    Je knipt een strook voor de tailleband. Bij elastiek van 3cm breed, knip je een strook van 8 à 9cm hoog. De elastiek + 1 à 1,5cm naadwaarde dus.
    Voor maat 80-86 heb je een eindomtrek van 42cm nodig.
    Voor maat 92 ongeveer 44cm .
    Voor maat 98 ongeveer 46-47 cm.
    De tailleband plooi je dubbel, goede kanten naar binnen en rijg je aan mekaar vast. Overlocks houden niet van speldjes...



    Ik overlock met 4 draden, zodat ik niet ook nog eens moet naaien. Wel even opletten dat je stof nergens dubbel ligt, zodat je niet met gaten zit.


De eerste rokjes van dit model maakte ik met 1 enkele zijnaad. Meer is eigenlijk niet nodig. Het viel mij echter op dat iedereen die wel eens de kleertjes van mijn dochter goed trekt en maar 1 naad kan vinden, die automatisch midden op haar poep wil draaien. Dat was eigenlijk niet de bedoeling natuurlijk.
In deze versie maakte ik dus 2 zijnaden. Heel eenvoudig door de stof dubbel te vouwen en te overlocken, gewoon een heel fijn strookje eraf.


Voor de plooitjes meet ik de resterende stof, na het maken van de naad en het afknippen van de zelfkanten. Ik zie wel graag plooitjes van 3cm, dus als het enigzins uitkomt dan neem ik dat, rest er een paar centimeter, dan sneuvelen die onder de overlock bij het maken van de 2e zijnaad.
Soms bij grotere prints kan je beter de plooien leggen zodat de print klopt.

Ik zet de plooitjes in het midden vast. Zo zitten de spelden niet in de weg voor het stikwerk.


Elk plooitje stik ik vervolgens met een rechte stretchsteek vast. Daarvoor zet ik mijn naald zo ver mogelijk naar de buitenrand van de plooi toe. Een stiksel van 2 à 3 cm volstaat ruimschoots.


De volgende stap is de tailleband klaarmaken. Ik hou niet zo van gaatjes openlaten, elastiek inprutsen,... Dus ik stik hem gewoon van de eerste keer vast.

Dan gaat de elastiek in de tailleband, die je er zo keurig mogelijk rondvouwt. Je zet de elastiek goed vast met speldjes, zonder dat die in de buurt komen van de te naaien rand.


Eens je tailleband klaar is, meet je hem na en doe je hetzelfde met het rokdeel. Daarvan kan je nu de 2e naad sluiten.
Je neemt je rok aan de goede kant en doet er de tailleband rond. Zodat het geheel er uitziet zoals op de foto hieronder.

Als je niet wil dat je plooien straks bij het naaien rare vouwen maken, rijg je alles met grove steken vast. Best iets voorbij de naadwaarde naaien, want driegdraad van tussen de gelockte naden vissen is niet zo gemakkelijk.

Eens dat klaar is, gaat heel het pakket gewoon hop onder de overlock.
En dan komt dat er zo onderuit. Proper hé.



En dan zitten we al bij de laatste stap, de zoom.
Ik gebruik altijd een spoeltje voor de 2e draad van de dubbelnaald. Als ik dat spoelje gewoon op de 2e houder zet, dan zakt dat, klemt en breekt de draad. Dus als lapmiddel zet ik er de 2e spoelklem onder. Sindsdien geen enkele draadbreuk meer.


En de laatste stap is de draadjes naar achter trekken, knopen en ze in de naad verstoppen.

KLAAR !

Stof: Pauli

Deze handleiding mag uitsluitend gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Gelieve ook een bronvermelding te plaatsen.

1 opmerking: